Het programma
U voldoet na het volgen van deze opleiding, gevolgd door het succesvol afleggen van het theorie- en praktijkexamen, aan de opleidingseisen die SCIOS stelt voor certificering.
De opleiding is bestemd voor technici en onderhoudsmonteurs die onderhoud gaan uitvoeren aan installaties die vallen onder SCIOS scope 1. U wordt deskundig op het gebied van gastoepassingen en gasinstallaties, en bekwaam in het onderhouden van dergelijke installaties. Behalve specialistische kennis van gastoestellen en hun onderhoudskenmerken, leert u ook de nodige technische basiskennis op gasgebied. Het gaat hierbij met name om kennis van de verbranding van aardgas en de appendages die gebruikt worden om de verbranding op de juiste wijze te laten plaatsvinden. Oorzaak en gevolg van ongewenste verschijnselen, worden tijdens deze opleiding op een logische manier met elkaar in verband gebracht.
De opleiding is een mix tussen theorie en praktijk. In het theoriedeel worden de volgende onderwerpen behandeld:
- Verbrandingstechniek;
- opbouw van gastoestellen;
- gastoevoer- en luchttoevoersystemen met appendages en beveiligingen;
- meetinstrumenten;
- controle van gasinstallaties en -toestellen.
In het praktijkgedeelte wordt het geleerde toegepast.
- Installaties en toestellen worden gecontroleerd aan de hand van de door SCIOS opgestelde eisen;
- de staat van onderhoudsgevoelige componenten wordt beoordeeld;
- Er worden verschillende stookproeven uitgevoerd waarvan de meetresultaten worden beoordeeld;
- afstelwaarden van beveiligingen worden vastgesteld en gerelateerd aan de basisverslagen van de opgestelde toestellen.
In het praktijkgedeelte wordt het geleerde toegepast in ons praktijklokaal dat beschikt over gebouwgebonden verwarmingsketels en luchtververhitters. Kijk
HIER voor meer informatie.
Deze opleiding kan als zelfstandige module gevolgd worden, gevolgd door een PO scope 1 examen. Maar u kunt na de opleiding ook de module Periodiek Onderhoud scope 2 volgen. Hierna kan direct een gecombineerd examen scope 1 en 2 afgelegd worden.
Voor het succesvol afronden van de opleiding is kennis van wis- en natuurkunde op WEB-4/MBO niveau noodzakelijk. Mocht dit kennisniveau geheel of gedeeltelijk ontbreken, hebben wij hiervoor een e-learning toegevoegd aan de opleiding. Gedurende deze e-learning wordt aandacht geschonken aan wis- en natuurkunde op het niveau wat noodzakelijk is voor het succesvol afronden van de opleiding.
U kunt hiervoor hier separaat inschrijven. De kosten voor de e-learning zijn € 250,00 excl. BTW per persoon.
Tijdens de opleiding wordt regelmatig verwezen naar relevante normen en voorschriften. Deze documenten worden gedurende de lessen beschikbaar gesteld door ons. Wij adviseren echter om deze normen zelf mee te nemen of op de gebruikelijk wijze (bij NEN) te bestellen.
In de uitnodiging wordt aangegeven welke normen het betreft.